Ordförande, Forum Eurasien

Henrik HallgrenHenrik Hallgren är analytiker och skribent inriktad på politisk och ekonomisk utveckling i Östeuropa och Eurasien med särskilt fokus på Centralasien och Kaukasus. Han arbetar som rådgivare åt offentlig sektor och näringsliv på konsultbasis, ger och modererar föreläsningar och upprätthåller ett brett nätverk av organisationer i regionernas länder samt med internationell expertis.

Sedan 2014 är Henrik Hallgren programansvarig för Östeuropa och Centralasien vid Näringslivets internationella råd (NIR), där han även arbetar med frågor som rör korruption och transparens, privatsektor och väpnad konflikt samt utveckling av arbetsgivarorganisationer.
Hans drivkraft grundas också i ett stort intresse för regionens kultur och historiska kontext.

På senare tid har Henrik bland annat arbetat med frågor som rör civilsamhällesutveckling, kvinnors roll i konflikt och postkonflikt, privatsektorns roll i samhällsutveckling, energipolitik samt regionens etniska konflikter. Bland uppdragsgivare och samarbetspartners i Sverige kan nämnas Utrikesdepartementet, Sida, Näringslivets Internationella Råd, Utrikespolitiska Institutet, Kvinna till Kvinna, Svenska Afghanistankommittén, liksom flera universitet och företag.
Han företar regelbundet resor i olika sammanhang till samtliga länder i regionen.

Tidigare har Henrik arbetat med affärsutveckling och projektledning inom näringslivet och som konsult i Europa och Asien åt myndigheter och företag inom ett stort antal olika branscher. Bland övriga uppdrag märks medlemskap i styrelsen för Sällskapet för Studier av Ryssland, Öst- och Centraleuropa samt Centralasien med ansvar för externa samarbeten.

Henrik har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och skriver just nu kandidatuppsats med ryskt språk och litteratur som huvudämne. Han talar förutom engelska ryska, tyska samt viss franska, italienska och turkiska.

Henrik är för närvarande bosatt i Berlin, men besöker regelbundet Stockholm och södra Sverige.


Kontakt

Epost: henrik.hallgren (AT) forumeurasien.org
Telefon (Sverige)
: +46 (0)70 563 5162
Telefon (Tyskland): +49 (0)176 29 90 89 95
Twitter: HenrikHallgren
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/henrik-hallgren/0/4b3/81b


Publicerade artiklar

Läs de senaste artiklarna av Henrik Hallgren under Forum Eurasiens nyhetsanalys.


Senaste aktiviteter

Nedan listas ett urval av Henrik Hallgrens senaste aktiviteter.

FES_LOGO_neu_15mm_quadrat_400x400december 2014
Friedrich-Ebert-Stiftung, Berlin/Moskva/Bryssel
Scenariopublikation: ”The EU and the East in 2030”
Deltog i ett projekt av Friedrich-Ebert-Stiftung vars syfte var att producera plausibla scenarier för utvecklingen av EU:s relationer med Östeuropa och Ryssland fram till 2030. Projektgruppen, bestående av 20 experter från 13 öst- och västeuropeiska länder, utarbetade scenarierna under tre workshops i Berlin, Moskva och Bryssel.
Publikation: ”The EU and the East in 2030. Four scenarios for relations between the EU, the Russian Federation and the Common Neighbourhood”
Kommentar av John Lloyd (Kyiv Post)

14-22 nov 2014_DSC0212
Kabul
Mötes- och projektvisit till Kabul
Genomförde en resa till Kabul för Näringslivets Internationella Råd (NIR) i samarbete med SIPRI för att kartlägga aktörer och uppskatta det politiska och ekonomiska läget i Afghanistan samt förutsättningarna för privatsektorn och dess roll för utveckling och säkerhet efter 2014. Etablerade nätverk och genomförde möten med ett 30-tal aktörer.

30 okt – 1 nov 2014Skärmklipp 2014-11-11 12.02.21
Ottawa
Danyliw Research Seminar on Ukraine
Presenterade vid det årliga forskningsseminariet om Ukraina vid University of Ottawa, detta år ett större arrangemang fokuserat på senaste årets händelser.
Deltog i en panel om Ukrainas regioner med ett paper om utvecklingen i Charkiv, östra Ukraina under Euromajdan och kriget i Donbas.
Presentation, intervju samt kortversion av paper
Konferensprogram

oktober 2014AxessFront141
Axess magasin nr 7
Artikel: ”Farväl till oligarkerna?”
Artikel om Ukrainas interna utmaningar. Något om hur oligarkin i landet byggts upp, hur relationerna mellan ekonomisk och politisk makt påverkar samhället idag och om förutsättningarna för reformer i ett läge där den ekonomiska makteliten delvis fortfarande styr landets politiska utveckling. Samförfattad med Hanna Söderbaum.
Artikel i Axess

2-9 okt 2014 198
Charkiv, Kiev
Projekt- och mötesvisit till Kiev och östra Ukraina
Genomförde en kontakt- och researchresa till Charkiv och norra Donetskregionen samt till Kiev.
Teman var identitet och politiska rörelser i Charkivregionen, internflyktingsituationen från ATO-området samt situationen i norra Donetskregionen. I Kiev diskuterades även ekonomisk reform.
18-25 juli 2014dagestan.gif
Moskva, Dagestan
Projekt- och mötesvisit till Moskva och Dagestan
Deltog i en workshop  i arrangemang av Friedrich Ebert-Stiftung om relationerna EU-Ryssland-Östeuropa. Genomförde möten med analytiker i Moskva om utvecklingen i Ryssland och Ukraina. Gjorde en kontakt- och faktainsamlingsresa till Dagestan i norra Kaukasus.

3 – 11 juli 2014
Kiev, Odessa, Chisinau, Tiraspol
Projekt- och mötesvisit till Ukraina och Moldavien
Ledde en workshop i Odessa med deltagare från Moldavien/Transnistrien för ett utbildningsprojekt i regi av Svenska Freds. Genomförde möten i Chisinau, Kiev och Odessa angående situationen i Moldavien och Ukraina.

3 juni 2014sns_150x150
SNS, Stockholm
Seminarium: Ukrainakrisen – vilka scenarier kan vi vänta oss?
Talade om Ukrainas ekonomiska situation och möjliga scenarier samt deltog i en debattpanel i arrangemang av SNS, Stockholm. Seminariet sändes i SVT Forum. Övriga medverkande: Li Bennich Björkman, Chloé le Coq, Gudrun Persson. Samtalsledare: Niklas Ekdal.
Program (SNS)
Videoupptagning (SVT Forum)

21 maj – 1 juni 2014_DSC9144
Kiev, Charkiv
Dokumentations- och mötesvisit till Ukraina
Dokumenterade händelserna runt presidentvalet 25 maj och krisen i östra Ukraina. Möten med politiska och ekonomiska analytiker, unga aktivister och potentiella projektpartners.

5 maj 2014
Stadsbiblioteket, Landskrona
Föreläsning om EU:s östpolitik
Föreläste om EU:s relationer med Östeuropa med särskilt fokus på utvecklingen i Ukraina och Ryssland.

7 april 2014AftenpostenLogo
Aftenposten
Intervju om händelserna i östra Ukraina
Intervjuades av Per Anders Johansen i Aftenposten om Rysslands roll i protesterna i östra Ukraina.
Artikel

 

24 mars 20142276510_512_512
Sveriges Radio P1
Studio Ett om Tyskland och Ryssland inför G7-mötet
Intervjuades i studio i Stockholm om Tysklands och EU:s roll och perspektiv inför det extrainkallade G7-mötet om Ryssland och situationen i Ukraina, bl a om Tysklands ekonomiska beroende av Ryssland och de möjliga effekterna av utökade sanktioner. Med Stig Fredrikson och Claes Ryn.
Programsida och inspelning

24 mars 2014
Sida, Stockholm
Utbildning för valobservatörer: Aktörer i Ukraina inför presidentvalet
Utbildade svenska kort- och långtidsobservatörer på uppdrag av Sida inom OSSE:s mandat inför presidentvalet  i Ukraina 25 maj med fokus på politiska och ekonomiska aktörer och Majdanrörelsen.

19 mars 2014
Medborgarhuset, Stockholm
Föreläsning: Kazakstan. Drömmar och verklighet
Föreläste i regi av Östgruppen om olika aspekter av dagens Kazakstan. Modererat av Sanna Tachmetova.

7 mars 2014DN-Debatt
Dagens Nyheter
Debattartikel: ”Nu träder oligarkerna åter fram på Ukrainas maktscen”
Skriver på DN Debatt om hur regeringen i Kiev efter Januovytj utnämner oligarker till politiska maktpositioner för att ena landet. Diskuterar effekterna av den täta kopplingen mellan politik och ekonomi för Majdanrörelsens mål och möjligheterna till reformer. Samförfattad med Hanna Söderbaum, Ukrainaforskare vid UCRS, Uppsala universitet.
Artikeln på DN Debatt

1 mars 20142276510_512_512
Sveriges Radio P1
Konflikt i P1 om Tjetjenien
Deltog i en diskussion on dagens situation i ryska delrepubliken Tjetjenien i studio från Berlin.
Programledare: Daniela Marquardt.
Programsida och inspelning

 

24 februari 2014Kvadrat
TV4
Kommentar och intervju: ”Stora utmaningar för Ukraina”
Utfrågas i TV4 Nyhetsmorgon om den senaste händelseutvecklingen och utsikterna för Ukraina efter att president Janukovytj flytt Kiev.
Intervjuare: Tilde de Paula och Peter Jihde.
Studiointervjun
Nyhetsinslag om Ukrainas ekonomi

21 februari 2014svd_logo
Svenska Dagbladet
Debattartikel: ”Ukrainas rikaste håller låg profil”
Om hur Ukrainas inflytelserikaste affärsmagnater i det längsta undvikit att öppet ta ställning i den eskalerande krisen i landet och om EU:s möjligheter att påverka ledarskapet i Ukraina via dess oligarker. Samförfattad med Hanna Söderbaum, Ukrainaforskare vid UCRS, Uppsala universitet.
Artikeln på SvD Brännpunkt

13 februari 2014
ABF-huset, Stockholm
Föreläsning: Gammalt arv, nya nationer längs Sidenvägen – kultur, politik och samhälle i Centralasien
Gav en föreläsning i regi av Senioruniversitetet om de fem länderna i postsovjetiska Centralasien, deras kultur och politik, inför en skara av drygt 200 åhörare.

31 januari – 4 februari 2014_DSC8600
Kiev, Ukraina
Dokumentations- och mötesvisit till Kiev
Dokumenterade läget och intervjuade analytiker och deltagare om den pågående krisen i Ukraina, inkl journalister, politiska partier och arrangörer av ”Majdan”. Diskussioner bl a om demonstrationernas förlopp och framtida reformmöjligheter i landet.
Bildmaterial

5-8 december 2013Utställning_kvadrat
Galleri Duerr, Stockholm
Utställning med Forum Eurasien: Ung kvinnlig konst i dagens Tjetjenien
Arrangerade och kuraterade med Forum Eurasien och finansiering av Svenska Institutet en utställning och diskussion med deltagare från Groznyj, Tjetjenien. Inledningstalade på vernissage 5 december och diskuterade läget i republikerna i Norra Kaukasus efter besök i regionen i november 2013.
Program hos Forum Eurasien
Utställningens programblad

3 december 20132013-12-03 still2 - Kopia
Sveriges Television
Kommentar: ”Politiska protesterna i Ukraina”
Kommenterade direkt från studio i Stockholm i SVT:s Gomorron Sverige om protester i Ukraina efter det uteblivna associeringsavtalet med EU.
Intervjuare: Lotta Bouvin och Micke Leijnegard.
Se inslaget på SVT Play

29 november 2013gp-logo
Göteborgs-Posten
Debattartikel: ”Dragkamp mellan EU och Ryssland”
Om EU:s Östliga partnerskap och partnerskapsländernas relationer till EU och Ryssland inför toppmötet i Vilnius 28-29 november. Diskussion om varför Ukraina och Armenien valt att avbryta sitt närmande till EU och varför detta är en motgång för Sverige.
Artikeln hos GP

31 oktober – 10 november 2013_DSC7801
Tjetjenien, Ingusjien, Nordossetien, Kabardino-Balkarien
Visit till Norra Kaukasus
Resa till Moskva och fyra republiker i ryska Kaukasus.

 

 

24 oktober 2013 Lunds_universitet_C2r_CMYK
Lunds universitet, Lund
Föreläsning: Postsovjetiska krig
Gästföreläste inom Freds- och konfliktvetenskap på Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet. Presenterade en överblick över konflikterna i det postsovjetiska området, deras bakgrund, särdrag och internationella dimensioner.
Freds- och konfliktvetenskaps torsdagsseminarier

10-15 oktober 2013_DSC7440
Astana, Almaty, Karagandy
Dokumentations- och mötesvisit till Kazakstan
Genomförde möten i Astana och Almaty. Dokumentationsvisit till Karagandy och Temirtau.

 

 

19 september – 9 oktober 2013VR_Khiva
Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikstan, Turkmenistan, Uzbekistan
Turistresa: Centralasien och Sidenvägen
Färdledde en turistresa genom fem länder i Centralasien i regi av researrangören Världens Resor. Bidrog med kulturhistorisk och samtidspolitisk kommentar, liksom även tolkning och praktisk assistans vid gränspassager m m.
Resebeskrivning

16 september 2013
Sida, Stockholm
Utbildning för valobservatörer: Politik och civilsamhälle i Georgien
Utbildade svenska kort- och långtidsobservatörer på uppdrag av Sida inom OSSE:s mandat inför presidentvalet  i Georgien med fokus på politiska aktörer, civilsamhälle och kvinnors situation.

7-12 september 2013moldova-map
Chisinau/Tiraspol/Comrat, Moldavien
Interkulturell skolutbildning i Moldavien. Förundersökning
Representerade svensk projektpartner och finansiär i en förundersökning till Moldavien, inklusive Transnistrien och Gagauzien. Projektet leddes från svensk sida av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och GPPAC med finansiering av Svenska Institutet och syftar till att utveckla grundskolplaner för ömsesidig förståelse med implementation på båda siddor Dniestr. Möten med företrädare för myndigheter, internationella organisationer och partners.

4 juni 2013long-distance-love-stor
Bio Rio, Stockholm
Film och paneldebatt om Centralasien
Deltog tillsammans med regissören och SVT:s Moskvakorrespondent Elin Jönsson, journalisten Torgny Hinnemo, den turkmeniske författaren Ak Welsapar och Jazgul Ismailova, kirgizisk analytiker bosatt i Sverige, i en diskussion utifrån filmen Long Distance Love om levnadsvillkoren i dagens Kirgizistan och om framtiden i Centralasien.
Arrangör: Stockholms FN-förening.
Biografens programsida

20 maj 2013335807e
Non Solo Bar, Stockholm
Forum Eurasiens Kaukasus-afterwork: Gunnar Johansson om Tjetjenien
Arrangerade i Forum Eurasiens regi en diskussionskväll med journalisten och mångårige Expressenmedarbetaren Gunnar Johansson om hans erfarenheter från Första Tjetjenienkriget 1994-96.
Detta var det första i Forum Eurasiens afterworkserie, som kommer att kombinera intressanta föredragshållare med informella diskussioner om Centralasien och Kaukasus.
Program
Forum Eurasiens videointervju med Gunnar Johansson om förhållandena under kriget och hans möten med Dzjochar Dudajev och Sjamil Basajev

13 maj 2013HHS
Handelshögskolan, Stockholm
Kazakhstan Business Forum
Huvudarrangör för ett halvdagsseminarium med fokus på Kazakstans ekonomi och svensk-kazakiska relationer tillsammans med Stockholm Institute for Transition Economics (SITE), Svensk-Ryska Handelskammaren och Kazakstans National Agency for Technological Development (NATD). Talarlistan innefattade bl a representanter för respektive ambassad, UD:s näringslivsfrämjande, Business Sweden (f d Exportrådet), kazakiska universitet och flera svenska företag verksamma i landet. Annonserade därvid initiativet att grunda ett Svensk-kazakiskt affärsråd.
Seminariet attraherade ett hundratal deltagare från UD, näringsliv, civilsamhälle och studerande.
Program
Nedladdning av talarnas presentationer

24 april 2013ui
Utrikespolitiska Institutet, Stockholm
Paneldebatt: ”Frusna” konflikter på Europas granngård
Modererade och samarrangerade en paneldebatt på Utrikespolitiska Institutet om Europas olösta konflikter. Med tonvikt på Nagorno-Karabach, Abchazien och Transnistrien redogjorde en panel bestående av journalisten Torgny Hinnemo, Europarådets förre människorättskommissionär Thomas Hammarberg och chefen för UD:s Östeuropagrupp Martin Hagström för läget i regionerna och Sveriges och EU:s hållning gentemot dessa icke erkända entiteter.
Program
Referat från debatten av UI:s Agata Szymanska
Videoupptagning av hela debatten på UI Play: Del 1, Del 2

22 april 2013404605_10151067395005825_1693636151_a
ABF, Stockholm
Seminarium: Centralasien. Postsovjetisk utveckling – politik och ekonomi
Gav ett öppet föredrag i Stockholms FN-förenings regi i en serie om Centralasien som region. Föredraget fokuserade på utvecklingen i vart och ett av de fem länderna sedan 1991 och redogjorde för aktuella frågor, som ländernas ekonomi och kvinnors situation i Centralasien. Talade gjorde även Aralsjösällskapets ordförande Gunilla Björklund.
Program
Referat

7 februari 2013 276900_400923390000744_929216395_n
ABF, Stockholm
Seminarium: Nagorno-Karabach. Strandade förhandlingar och toppstyrda intressen
Modererade ett seminarium om konflikten om Nagorno-Karabach initierat av Kvinna till Kvinna i samband med framläggandet av deras rapport ”Equal Power – Lasting Peace”. Medverkan: Kvinna till Kvinnas samordnare för Södra Kaukasus Annika Karlsson, ordföranden för ISDP och Kaukasienkännaren Svante Cornell samt UD:s handläggare för Södra Kaukasus Tobias Lorentzson.
Program
Artikel i Omvärlden
Artikel i Amnesty Press

30 november 2012FE logo kvadrat
ABF, Stockholm
Seminarium med Forum Eurasien: Osäkert grannskap. Afghanistan i centralasiatisk kontext
Inledningstalade och modererade Forum Eurasiens seminarium om Afghanistans regionkontext. I ett av de första seminarierna i Sverige att ta sikte på konsekvenserna för regionen av truppreduktionen 2014 medverkade även Svenska Afghanistankommitténs vice ordförande Börje Almqvist och Centralasienforskaren vid SIPCAS i Istanbul Michael Fredholm.
Detta seminarium av Forum Eurasien finansierades av Folke Bernadotteakademin.
Program
Referat från seminariet

26 oktober 2012FE logo kvadrat
Studentpalatset, Stockholm
Seminarium med Forum Eurasien: Beyond the Arab Spring. Public protest in authoritarian states
Inledningstalade och modererade Forum Eurasiens diskussion om konsekvenserna för de centralasiatiska staterna av den Arabiska våren. Medverkande var Mellanösternexperten Marianne Laanatza, Dr Andrea Schmitz från Stiftung Wissenschaft und Politik i Berlin samt Dr Alexander Wolters från European University Viadrina (Frankfurt/Oder), båda ledande specialister på proteströrelser i Centralasien.
Detta seminarium av Forum Eurasien finansierades av Folke Bernadotteakademin.
Program
Referat från seminariet

9 oktober 2012Georgien
ABF, Stockholm
Seminarium: Georgien efter valet – finns det förutsättningar för en demokratisk utveckling?
Debatterade med ambassadör Hans Gunnar Adén i en eftervalskommentar om möjligheterna efter Georgiska Drömmens valseger i parlamentsvalet 1 oktober. Redogjorde för kontakter med analytiker på plats och rapporterade om läget under och efter valet, då jag befann mig på plats i Tbilisi och Abchazien. Arrangör: Östgruppen, moderator: Maria Hamberg.
Program

11 maj 2012FE logo kvadrat
ABF, Stockholm
Seminarium med Forum Eurasien: Kvinnor i konflikt och återuppbyggnad
Inledningstalade och modererade Forum Eurasiens seminarium om kvinnors roll i väpnad konflikt med fokus på Centralasien och Kaukasus. Deltog gjorde Bonnie Bernström, ordförande i Liberala Kvinnor och sakkunnig i jämställdhetsfrågor med erfarenhet från Kirgizistan, samt Eva Zillén, senior rådgivare och en av de som varit med sedan starten på Kvinna till Kvinna.
Detta seminarium av Forum Eurasien finansierades av Folke Bernadotteakademin.
Program
Referat från seminariet

26 april 2012Almaty-mountains
Almaty, Kazakstan
Seminarium: Corporate Social Responsibility in Kazakhstan
Medarrangerade och gjorde förundersökningar inför ett seminarium med lokala organisationer, UD och svenska företag på tema CSR i Kazakstan i samband med en delegation arrangerad av Exportrådet. Talade gjorde bland andra handelsministerns statssekreterare Gunnar Oom.

 

14-20 april 2012VR_Khiva
Turkmenistan, Uzbekistan
Turistresa: Centralasien och Sidenvägen
Färdledde en turistresa från Asjgabat genom öknarna Kara Kum och Kyzyl Kum och till sidenvägsstäderna Chiva och Buchara i regi av researrangören Världens Resor. Bidrog med kulturhistorisk och samtidspolitisk kommentar, liksom även tolkning och praktisk assistans vid gränspassager m m.
Resebeskrivning

This page in another language: Engelska