Gunnar svarar på dina frågor

Hur var det att möta civilbefolkningen lidande? Hur var det att intervjua Dzjochar Dudajev? Skriv din fråga i kommentarsfältet nedan eller skriv din fråga på vår sida på Facebook så svarar Gunnar!

Gunnar Johansson var under många år Expressens Moskva-korrespondent. Han var en av de ryskkunniga journalister som fick chansen att vara med och skildra den nya utvecklingen under Michail Gorbatjov med glasnost och perestrojka. På plats i Ryssland/Sovjetunionen bevakade han sedan alla de stora och dramatiska händelserna från slutet av 1980-talet till in på 2000-talet.

Han reste gång på gång i Tjetjenien under det första kriget och tiden fram till presidentvalet (december 1994 – januari 1997). Då var arbetsförhållandena helt annorlunda än nu. Journalister kunde röra sig sig fritt, både på de ryska och tjetjenska sidorna. Samtidigt var arbetet ofta direkt livsfarligt, inte för att journalister i sig var måltavlor, men på grund av de kunde hamna mitt i strider.

Gunnar Johansson arbetade senare också i andra farliga områden, speciellt Irak efter Saddam Husseins fall.

Han pensionerades från Expressen 2009 efter att ha varit New York-korrespondent, men fortsätter medarbeta i tidningen med rapportering om framför allt ryska frågor.

One Response to Intervju: Att verka som journalist under första Tjetjenienkriget


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(geoiphits.class.php) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/share/php:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.9.11/bin-q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt:/usr/lib/php:/usr/php56/bin/) in /data/a/d/ad61b7a4-72d1-4739-9741-367f691592f5/forumeurasien.org/public_html/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37