Under 2012 arrangerar Forum Eurasien en serie seminarier i Stockholm på temat Centralasien och Kaukasus ur ett säkerhetsperspektiv. Seminarierna är kostnadsfria och öppna för organisationer och intresserad allmänhet och kommer, förutom intressant föreläsning och debatt, att erbjuda bra tillfällen att knyta kontakter med likasinnade. Välkommen! Seminarierna finansieras med stöd från Folke Bernadotteakademin.

Beyond the Arab spring – public protest in authoritarian states

26 oktober 2012

Folkresningarna i Nordafrika och Mellanöstern under 2011 iakttogs med oro av de auktoritära regimerna i Centralasien. Parlamentsvalet i Ryssland i december gav också upphov till oväntat omfattande protestaktioner. Vilka likheter och skillnader finns mellan dessa regioner, som båda under lång tid präglats av politisk förföljelse och stagnerad demokratiutveckling? I Kirgizistan har vi sett två folkresningar som lett till maktskiften sedan självständigheten från Sovjetunionen.

Hur stabila är grannländernas regimer, finns det några oppositionella krafter som skulle kunna utgöra ett trovärdigt alternativ?

Detta seminarium hålls på engelska.

Tid: 26 oktober 2012, klockan 9.00-11.30

Plats: Stockholm, Studentpalatset, Norrtullsgatan 2 (Odenplan) – Hörsalen

Referat från seminariet

Summary, Beyond the Arab Spring – Public protest in authoritarian states (English)

Osäkert grannskap – Afghanistan i en centralasiatisk kontext

30 november 2012

Efter att Pakistan stängt stora delar av transportmöjligheterna till Afghanistan för utländsk material har betydelsen för norra grannskapet ökat, något som betonas i USA:s nya koncept för att skapa en ”ny sidenväg” genom att knyta Afghanistan närmare Centralasien.

Vad innebär utvecklingen i Afghanistan och det planerade internationella tillbakadragandet av trupperna för grannarna i norr? Och är civilsamhället i dessa länder tillräckligt stabilt för att stå emot en spridning av konflikten? Dessa övergripande frågor kommer vi att ha i åtanke när vi mer specifikt behandlar risken för inflöde av vapen och gerillakämpar till Centralasien, men också möjligheten till ökat samarbete och ekonomisk utveckling.

Tid: 30 november 2012, 9.00-11.30
Plats: Stockholm, ABF, Sveavägen 41

Referat från seminariet

Referat, Osäkert Grannskap. Afghanistan i centralasiatisk kontext (svenska)

Kvinnor i konflikt och återuppbyggnad

11 maj 2012

Kvinnor drabbas ofta hårt i väpnad konflikt. I Centralasien såg vi senast under de blodiga sammanstötningarna i Kirgizistan 2010 resultat av genderbaserat våld. I våra kontakter med civilsamhället i Centralasien och Kaukasus – i synnerhet när det gäller organisationer med en aktiv fredsskapande verksamhet – har vi observerat att kvinnor ofta har ledande roller. Samtidigt har kvinnors positioner i samhället försvagats i flera av länderna i fråga efter Sovjetunionens sammanbrott.

Vad betyder det för den allmänna samhällsutvecklingen att kvinnor tar ledningen i lokala och regionala fredsinitiativ? Kan kvinnors engagemang i dessa frågor också leda till framflyttade positioner i samhället i stort? Och omvänt: leder bakslagen för kvinnors rättigheter till samhällelig stagnation och ökad konfliktbenägenhet?

Tid: 11 maj, 2012, 9-11.30
Plats: Stockholm, ABF, Sveavägen 41, Katasalen

Referat från seminariet

Referat, Kvinnor i konflikt och återuppbyggnad (svenska)
Summary, Women and armed conflict (English)
Реферат, Женщины во время вооруженных конфликтах (русский)

 

 


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(geoiphits.class.php) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/share/php:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.9.11/bin-q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt:/usr/lib/php:/usr/php56/bin/) in /data/a/d/ad61b7a4-72d1-4739-9741-367f691592f5/forumeurasien.org/public_html/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37