Bisjkek

Det har gått en dryg vecka sedan parlamentsvalet, som av OSSE och andra observatörer beskrevs som i stort sett rättvist och väl genomfört – det öppnaste och på flera sätt mest demokratiska valet hittills i något land i Centralasien.

Men fortfarande har inte vanligt folk fått så mycket mer hum om hur det framtida styret kommer att se ut. Framför allt har flera jag talat med varit frustrerade över att flera politiker väljer att hålla tyst efter valet, vilket tolkas som att man väntar och ser åt vilket håll trenden skall gå. Det spekuleras mest i en koalition mellan nationalistiska Ata-Zjurt, som oväntat blev största parti, Ar-Namys, lett av veteranen Felix Kulov, och Omurbek Babanovs Respublika, som efter en påkostad valspurt tog sig in i parlamentet. Se tidigare inlägg (1, 2) för lite mer info om de olika partierna.

Butun Kyrgyzstans anhängare samlas i Bisjkek

Några som inte kom in var partiet Butun Kyrgyzstan (Enade Kirgizistan), som leds av Adachan Madumarov och liksom Ata-Zjurt är att betrakta som kirgiznationalistiskt. Madumarov var sekreterare i säkerhetsrådet under störtade presidenten Bakijev. Partiet fick 4,84%, bara 0,16% ifrån femprocentsspärren.

Men det hela görs kontroversiellt av att deras anhängare anser att centrala valkommissionen (läs: interimsregeringen) har fuskat med siffrorna för att partiet inte skall komma in i parlamentet. Det är dock inte fråga om fusk vid sammanräkningen och trots att det skrivs så i flera medier har Butun Kyrgyzstan inte begärt någon omräkning av rösterna. Det man protesterar emot är att det efter valet ”dök upp” 200 000 nya väljare i röstlängden, människor med rösträtt som inte fanns med bland de ca 2,8 miljoner registrerade väljarna före valdagen. Eftersom procenttalen räknas utifrån det totala antalet röstberättigade hamnar Butun Kyrgyzstan i eller utanför parlamentet beroende på hur man räknar.

Det hela har förvärrats av valkommissionens tvetydiga uppträdande. Efter att först ha sagt att rösträkningssystemet inte kunde ha några brister har man sedan gått med på att samla in röstlängderna från olika delar av landet för kontroll – något som hittills inte har gjorts ordentligt. Under tiden har Butun Kyrgyzstans anhängare tagit till gatorna för att protestera. Både i den ”sydliga huvudstaden” Osj, som är starkt polariserad sedan hundratals omkom i sammanstötningar mellan etniska kirgizer och uzbeker i juni, och i Bisjkek har man samlats till protester. Igår syntes några hundra demonstranter på gatorna i Bisjkek i en fredlig demonstration. Partiets ledare har dock sagt att man skall fortsätta ”till slutet” eller tills man kommer in i parlamentet och antydde att man kommer att ”byta ut” den regering som fattar en felaktigt beslut. Det verkade också som om folk från landsorten anslutit – eller bussats in – för att demonstrera.

Anhängare till Butun Kyrgyzstan samlas på tisdagen

Från två av de övriga partierna som förväntas vara med i regeringsbildningen, och som liksom Butun Kyrgyzstan företräder stark presidentmakt, kommer olika signaler. Dels vill man inte ifrågasätta det egna positiva resultatet, dels talas det om att partiernas anhängare skall ansluta till demonstrationerna under onsdagen. Igår var Amerikanska Universitetet, som ligger intill parlamentet Zjogorku Kenesj, stängt på grund av demonstrationen.

Det pågår även en annan demonstration i Bisjkek för närvarande. Det är anhöriga till de människor som fick sätta livet till under revolutionen i april, offer för kulor från styrkor under avsatte president Bakijevs befäl. De kräver att valresultatet ogiltigförklaras, eftersom personer från Bakijevs administration, som man anser är ansvariga för mord, nu är tillbaka i parlamentet (partiet Ata-Zjurt betraktas av många som en reinkarnation av den förra regimen).

Porträtt och plaketter med namnen på de döda från aprilrevolutionen

De har satt upp banderoller runt Vita huset (regeringsbyggnaden) och räknar inte mer än något hundratal demonstranter, men verkar också bli fler för varje dag. De kallar sig Meken Sjeyitteri (Fosterlandets martyrer) och Aikol Ala-Too (Grönskande Ala-Too-bergen) och det spekuleras i om de får stöd från något håll, förslagsvis interimsregeringen, som ser sig som upprätthållare av den demokratiska revolutionen mot Bakijev.

Ett antal poliser fanns på plats när de två grupperna möttes utanför Vita huset under gårdagen, men det gick då lugnt till.

Centrala valkommissionen är sysselsatt med de överklaganden som har kommit in, men väntas snart komma med ett slutbesked. Det är också viktigt att både de och regeringen med Roza Otunbajeva i spetsen kommer med klara och otvetydiga besked och det helst snart. Avsaknaden av handlingskraft var en av anledningarna till att oppositionen, som utlovar starkt centraliserad makt, segrade i valet och varje dag utan besked riskerar att stärka gatans makt.

Med alla tidigare knutar fortfarande olösta är samhället i Kirgizistan starkt polariserat och den nyvunna parlamentariska demokratin står på mycket bräcklig grund.

"Vi är för fred och samförstånd. Nej till Tascismen!" (en anspelning på största partiet Ata-Zjurts ledare Tasjijev)