Osj, Kirgizistan

I morse låg det is på vattenpölarna i Osj efter gårdagens ihärdiga regnande. Det verkar nu som om vädret har slagit om och vintern är i antågande.

Uppbyggnaden pågår av de bostäder och butiker som förstördes i de upplopp mellan etniska kirgizer och uzbeker som skakade staden i juni. UNHCR uppskattar att omkring 1700 byggnader totalförstördes.

Enligt officiella siffror har 37 000 människor flytt sina hem, enligt UNHCR rör det sig om 400 000. Många befinner sig fortfarande på flykt inom och utanför landet, men flera har börjat återvända.

Den ekonomiska situationen tvingade redan före krisen många män i arbetsför ålder att söka sig utomlands för att kunna försörja familjen. Det gör att det nu råder brist på kunniga byggnadsarbetare och hantverkare. På många ställen syns därför högar av tegelsten och isoleringsmaterial, till stor del levererade av internationella hjälporganisationer, t ex Danish Refugee Council under UNHCR:s koordinering. De tillfälliga bostäder som byggs för varje familj är på 28 kvm.

Stämningen i staden är fortfarande tryckt. Sorg, rädsla och hämndbegär finns kvar under ytan, men det finns också ett starkt engagemang för att färdigställa återuppbyggnaden i tid inför vintern. Tiden börjar bli knapp.

OSJ I OKTOBER (visa bildspel)

Taggar → 

One Response to Vintern på väg i Osj

  1. […] 470 människor dödades och uppemot 2000 bostäder och butiker brändes ner. (Se tidigare inlägg 1, 2.) Ett av UNHCR:s tält under återuppbyggnaden av bostäder i Osj i oktober 2010. Foto Henrik […]


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(geoiphits.class.php) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/share/php:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.9.11/bin-q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt:/usr/lib/php:/usr/php56/bin/) in /data/a/d/ad61b7a4-72d1-4739-9741-367f691592f5/forumeurasien.org/public_html/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37