BEIJING, Forum Eurasien
Här i Beijing pågår toppmötet i SCO (Shanghai Cooperation Organisation) som blir höjdpunkten på Kinas ordförandeskap i organisationen. Som Johan Fresk nyss påpekade här verkar dock de intressantaste diskussionerna försiggå bilateralt vid sidan av mötet.
Afghanistan tas nu upp som observatör i organisationen (Iran, Mongoliet, Pakistan och Indien har sedan tidigare observatörsstatus) och internationellt ses kanske Kinas signaler om engagemang i Afghanistan som det viktigaste, både med tanke på USA:s och de allierades militära nedtrappning 2014 och som signal för Kinas eventuella ökade utrikespolitiska roll. President Hu Jintao talar efter samtal med sin motpart Hamid Karzai om ett strategiskt samarbete med Afghanistan, även om relativt lite verkar ha kommit ut i form av nya kinesiska stödpengar.
Pakistans president Asif Ali Zardari kom tidigare till Kina och fick med sig några nya samarbetsavtal, bland annat inom områdena energi och vatten. Zardari upprepade också att Pakistan har för avsikt att söka fullt medlemsskap i SCO, något som måste ses som ännu en markering i den snåriga relationen med USA.
Observatörslandet Irans Mahmoud Ahmadinejad tog till orda om USA:s politik på toppmötet och pläderade för en ny världsordning, medan Ryssland och Kina åter markerade sin inställning att inte intervenera i Syrien. SCO gav också en varning för ”oförutsägbara konsekvenser” om Iran skulle komma under attack pga kärnvapenprogrammet. Vad det gäller SCO:s politiska program verkar det ofta nog inte komma längre än till retorik om avskaffande av USA:s militära hegemoni.
Viktiga multilaterala sammanhang där Irans ledning får vara med och diskutera utan förutsättningar saknas ju nästan helt, så för Teherans del – och den internt ansatte Ahmadinejad personligen – är det viktigt att försöka öppna nya kanaler till legitimitet.
Man kan också notera att Uzbekistans president Islam Karimov, som ofta uteblivit eller obstruerat regionala samarbeten – framför allt det ryskledda CSTO – nu deltar och har positiva saker att säga. Uzbekistan trivs uppenbarligen bra när Rysslands och Kinas enskilda ambitioner får kompromissa något i större samarbeten. Även Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedow som inbjuden hedersgäst tog tillfället i akt och betonade den fredsbyggande aspekten av den gaspipeline, TAPI, från Turkmenistan till Indien via Afghanistan och Pakistan, som energiministrarna från de fyra länderna nyligen tecknade avtal om i kaspiska Awaza.
Oavsett hur mycket SCO som organisation uträttar håller den på att bli viktig enbart i kraft av vilka länder som bjuds in att diskutera – och vilka som inte får det.
Som avslutning några officiella uttalanden av medlemsländernas presidenter, som var och ett på sitt sätt kanske också återspeglar små skillnader i synen på organisationens mål (i översättning från China Daily):
Medlemsstaterna bör göra gemensamma ansträngningar för att göra SCO till ett harmoniskt samfund, en fästning för regional säkerhet och stabilitet och en drivande kraft för att främja regional ekonomisk utveckling.
Hu Jintao, Kinas president
SCO bör stärka säkerhetssamarbetet, fördjupa det ekonomiskt samarbetet, uppmuntra utbyten mellan människor och öppna sig mot externa parter och internationella organisationer.
Vladimir Putin, Rysslands president
SCO kommer att stå starkt i kampen mot terrorism, separatism och extremism liksom mot internationell nätbrottslighet.
Nursultan Nazarbajev, Kazakstans president
SCO bör sätta upp ett särskilt konto och en utvecklingsbank för att underlätta för energi, handel och transport i regionen.
Almazbek Atambajev, Kirgizistans president
Medlemsstaterna bör sammanställa sina erfarenheter och stödja varandra så att SCO blir en stor familj av säkerhet, lycka, harmoni och välstånd.
Emomali Rahmon, Tadzjkistans president
Toppmötet kommer att ytterligare öka det pragmatiska samarbetet och hjälpa medlemsstaterna att hantera nya hot och utmaningar och säkra att regionen blir säkrare och fredligare.
Islam Karimov, Uzbekistans president