Den kazakiska tidningen Ekspress-K meddelar att Kazakstan var nära att få en riktig journalist med namnet Borat. Tidningen har träffat Borat Zjandauljetov, vars liv tog en kraftig vändning efter den kända komedifilmen som bär hans namn.

Få torde ha missat den brittiske komikern Sacha Baron Cohens karaktär Borat Sagdijev, som tog världen med storm 2006 i filmen ”Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan”, där han låtsas vara en kazakisk journalist på reportageresa i USA. Namnet Borat är i själva verket mycket ovanligt i Kazakstan. Borat Zjandauljetov, som har sitt ursprung i den halvautonoma republiken Karakalpakstan i Uzbekistan på gränsen till Kazakstan – där namnet tycks vara något vanligare – studerade till journalist när filmen kom. Från början tyckte han bara att det var ett kul sammanträffande, men så småningom blev situationen ohållbar. De andra studenterna gjorde narr av honom, och till slut hoppade han av universitetet. Hans flickvän fick också nog och lämnade honom.

-Ibland drömmer jag att jag är förföljd av den brittiske komikern. Han springer efter mig längs stranden iförd dambaddräkt, och jag vaknar kallsvettig. Och ibland stryper jag honom i sömnen, säger Zjandauljetov till Ekspress K.

Idag har han bytt yrkesbana, och efter examen från en teknisk utbildning arbetar han nu i oljeindustrin. Han har träffat en ny tjej och har inga funderingar på att byta namn.

Taggar →