Abadan ligger 25 kilometer nordväst om Asjgabat

Karta över Turkmenistan

Enligt ännu officiellt obekräftade uppgifter skall en stor explosion ha ägt rum i ett vapenlager i staden Abadan (tidigare Bezmein) 25 kilometer nordväst om den turkmenska huvudstaden Asjgabat på torsdag eftermiddag den 7 juli 2011. Abadan ligger längs järnvägslinjen Asjgabat – Turkmenbashy (tidigare Krasnovodsk) och har drygt 40 000 invånare. Nyhetsmedia utanför Turkmenistan rapporterar om upp till 200 dödsoffer, se DN, och en omfattande förödelse.

Anledningen till explosionen sägs ha varit ett åsidosättande av säkerhetsföreskrifter när ett militärt transportfordon gick sönder i den drygt 40 gradiga värmen vilket skall ha utlöst de första explosionerna som sedan snabbt resulterade i nya explosioner och en eldsvåda som spred sig i det stora vapenlagret i Abadan. Efter självständigheten från Sovjetunionen 1991 centraliserade Turkmenistan lagringen av ammunition till bland annat Abadan.

Oberoende sajter som Eurasianet och Chrono – TM rapporterar om en omfattande förödelse i Abadan och om en intensiv trafik av ambulanser med skadade till sjukhusen i Asjgabat. Bilder som publicerats tycks tyda på omfattande materiella skador och att militär ammunition varit inblandad i explosionen. Andra indikationer på allvaret i lyckan är att det lokala mobiltelefonnätet och Internet stängts ned. Västra Asjgabat uppges också vara utan elektricitet vilket tyder på att även kraftverket i Abadan som levererar el till Asjgabat skadats. Ögonvittnesskildringar berättar om döda och sårade, om saknade nära och kära, krossade fönsterrutor och ammunition som ligger strödd vida omkring. Av de 200 rapporterade dödsoffren skall cirka hälften vara militär personal och den andra hälften civila dödsoffer däribland ett antal barn. Det finns rapporter om att ett daghem jämnats med av explosionen.

Det officiella Turkmenistan under president Gurbanguly Berdymuhammedow och hans regering hävdar i knapphändiga uttalanden att det var pyrotekniskt material avsett för fyrverkeripjäser som självantänt i den höga värmen. Något motsägelsefullt så framhålls i kommunikén om att det inte finns några offer eller någon förödelse samtidigt som det talades om att sjukvård och annan assistans gavs till befolkningen och att militär och polis hade rapporterat till presidenten om händelsen och om de åtgärder som vidtagits för att ”eliminera händelsens konsekvenser”. Det officiella Turkmenistan agerar på precis samma sätt som under den sovjetiska tiden och försöker förneka och mörklägga att något ägt rum. Istället tar sig president Berdymuhammedow tid att bjuda in oppositionen till deltagande i presidentvalet i februari 2012, se SvD, och skicka gratulationstelegram till det kinesiska kommunistpartiets 90-års jubileum.