Representanter för den turkmeniska regeringen har gjort två besök i Kina under de senaste veckorna. De båda biträdande premiärministrarna Maisa Yazmuhammedowa och Baymurat Hojamuhammedow har besökt Beijing för samtal och stärkande av relationerna. Förutom det vanliga talet om stöd till den kinesiska politiken gällande terrorism, Tibet och Taiwan har samtalen gällt viktiga frågor om utökat energisamarbete. Medan Europa tvekar om byggandet av naturgasledningar till Centralasien handlar Kina och Iran.

Baymurat Hojamuhammedow reste också som speciell representant för den turkmenske presidenten Gurbanguly Berdymuhammedow vilket gav besöket en viss extra tyngd och renderade honom ett möte med den kinesiske presidenten Hu Jintao. Det viktigaste konkreta resultatet av mötet var en överenskommelse om utökat energisamarbete och ett löfte om ökade turkmenska naturgasleveranser till Kina med 20 miljarder kubikmeter per år till 30 miljarder kubikmeter per år. Detta kungjordes av den kinesiska planmyndigheten i ett uttalande den 2 mars 2011. Ett mer detaljerat avtal beräknas under andra halvan av 2011. Förra året slöt det kinesiska oljebolaget, CNPC (China National Petroleum Corporation), ett avtal med Uzbekistan om leverans av 10 miljarder kubikmeter gas per år. Förhandlingar med grannlandet Kazakstan pågår också om leveranser av naturgas, allt för att täcka det närmast omättliga kinesiska energibehovet.

Naturgasledningen mellan Centralasien och Kina

Möjligheterna för Turkmenistan att exportera sin naturgas har förändrats dramatiskt till det bättre sedan december 2009 då en ny naturgasledning från östra Turkmenistan och genom grannländerna Uzbekistan och Kazakstan och via Horgos in i Xinjiang i västra Kina öppnades. Under 2011 väntas ett andra rör läggas parallellt med det första mellan Turkmenistan och Kina, vilket möjliggör en total export på 40 miljarder kubikmeter centralasiatisk naturgas om året. Under 2010 öppnades också en andra pipeline från Turkmenistan till Iran, den första öppnades 1997. Iran kan nu ta emot 20 miljarder kubikmeter turkmensk naturgas om året.

Tidigare var Turkmenistan hänvisat till det gamla sovjetiska systemet av pipelines och drygt 70 % av gasen gick via Ryssland. Turkmenistan tvingades ofta acceptera mycket låga priser och betala höga transiteringsavgifter till den ryska gasgiganten Gazprom för att kunna få ut sin gas till kunder i Europa. Turkmenistan planerar efter den nya situationen att minska sin export till Ryssland till cirka 30 miljarder kubikmeter per år. Det förändrade förhållandet har lett till att Gazprom nu gått med på att betala ett högre pris för gasen.

Taggar → 

Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(geoiphits.class.php) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/share/php:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.9.11/bin-q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt:/usr/lib/php:/usr/php56/bin/) in /data/a/d/ad61b7a4-72d1-4739-9741-367f691592f5/forumeurasien.org/public_html/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37