Nursultan Nazarbajev, president i Kazakstan

Dalai lama är inte den ende jubilaren den 6 juli 2010 i Centralasien. Kazakstans president Nursultan Nazarbajev fyller 70 år idag. De närmaste gratulanterna är hustrun Sara och döttrarna Dariga, Dinara och Alija. Dagen till ära invigs också världens högsta tält i den nya huvudstaden Astana. Astana är ett av president Nazarbajevs favoritprojekt. Astana ligger på den kalla och blåsiga stäppen i norra Kazakstan och det nya tältet är ett försök att skapa en samlingsplats även under vintern. Utländska diplomater har i det längsta undvikit att flytta till Astana och hållit sig kvar i den gamla huvudstaden Almaty.

Nursultan Nazarbajev föddes i Shamalgan i sydöstra Kazakstan 1940 i en herdefamilj. Han började arbeta på stålverket i Temirtau och fick efter visad duglighet sin högre utbildning vid företagets tekniska skola. I slutet av 60-talet började partikarriären och en stadig klättring uppåt i partihierarkin i Kazakiska socialistiska rådsrepubliken, KaSSR. Nazarbajev befordrades till partisekreterare för industri 1977 och 1984 hade han nått posten som ordförande i ministerrådet för att 1989 kröna karriären med att han bli sekreterare för kommunistpartiet i KaSSR. När det stod klart att Sovjetunionens förvaltningsstruktur och kommunistpartiets roll skulle förändras kraftigt lät sig Nursulatan Nazarbajev väljas till prseident i KSSR i april 1990.

Upplösningen av Sovjetunionen gick fort och Nazarbajev intog skickligt rollen både som försiktig kazakisk nationalist och som talesman för den stora ryska minoriteten i landet. I december 1991 erhöll Nazarbajev sitt folkliga mandat och valdes till president för första gången. Därefter har konstitutionen i olika steg ökat presidentens makt och Nursultan Nazarbajev har en helt ohotad position i dagens Kazakstan. Enligt en speciell lag som endast gäller honom kan han ställa upp i så många val han önskar. Han har också erhållit titeln nationens ledare.

Familjen Nazarbajev har en unik ställning i Kazakstan och det spekuleras ständigt om att Nursultan håller på att skola in sin äldsta dotter Dariga till att efterträdare på presidentposten. Inget händer i dagens Kazakstan utan att familjen på något sätt är inblandad och det har riktats många anklagelser om korruption mot Nazarbajev. Klart är att familjen har sitt på det torra ekonomiskt och samtliga familjemedlemmar är dessutom garanterade rättslig immunitet enligt en speciell lag.

Nursultan Nazarbajev må vara auktoritär men det betyder inte nödvändigtvis att han är impopulär. Tack vare den stora exporten av olja och gas har Kazakstan efter några svåra år på 1990-talet haft en mycket snabb ekonomisk tillväxt de senaste åren. Tillväxten är som i de flesta oljeekonomier ojämnt fördelad men en hel del av tillväxten har ändå nått vanliga kazaker och levnadsstandarden har stigit, utbildningen förbättrats och pensionerna höjts. Kazakstans högre standard märks inte minst på alla de gästarbetare från övriga Centralasien som finns i landet. Många kazaker kommer idag utbringa en skål för Nursultan på hans 70 årsdag.

Nazarbajev kan se framtiden an med tillförsikt och året har börjat bra bland annat med Kazakstans ordförandeskap i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). Relationerna med Ryssland och Kina, landets två viktigaste handelspartners, är utmärkta. Den enda smolken i glädjebägaren är oroligheterna i Kirgizistan och de fortsatta anklagelserna om korruption mot familjen som förekommer utomlands. Frågan alla vill ställa men ingen vågar är om och i så fall när Nursultan Nazarbajev planerar att avgå. Eliten i Kazakstan har mycket att förlora på en omskakande maktkamp så grundtipset måste vara kontinuitet och stabilitet vid en maktväxling. I ett traditionellt samhälle som det kazakiska lutar det åt någon av svärsönerna, men de bör nog inte göra sig någon brådska. Nursultan tänker sitta kvar länge än.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *