Fredsjirgan, här, som avslutades i fredags har nu fått sitt första resultat. En av jirgans rekommendationer var att frige tillfångatagna talibaner i afghanska och amerikanska fängelser. President Hamid Karzai har nu beordrat en genomgång av alla som sitter fängslade hos den afghanska polisen och beslutat att de som är intagna på felaktiga eller tveksamma grunder och inte bedöms utgöra en säkerhetsrisk skall släppas. President Karzai har också bett General Stanley McChrystal, chefen för de internationella styrkorna i Afghanistan, att samma sak skall göras bland de talibaner som sitter i amerikanska fängelser i landet. Enligt McChrystal är en sådan process redan igång sedan några månader med gott resultat, se BBC.

En ytterligare konsekvens av fredsjirgan var att president Karzai idag godkände avskedsansökningarna från inrikesminister Hanif Atmar och chefen för underrättelse- och säkerhetstjänsten Amrullah Saleh. Dessa hade inte förmått ge en tillfredsställande förklaring till hur talibanerna lyckades avfyra flera raketer mot det tält där fredsjirgan samlats i Kabul. Attacken skedde under president Karzais öppningstal till jirgan, se DN. Motsättningarna mellan underrättelsechefen Saleh och president Karzai beror sannolikt även på att de har olika åsikter om klokheten i att frige talibaner för att få fart på fredsprocessen i landet, se Politiken.

Läget fortsätter att vara oroligt i Afghanistan berättar VG. Under söndagen, den 6 juni 2010, har fem soldater från ISAF, International Security Assistance Force, dödats i tre olika händelser. I södra Afghanistan dog tre soldater i en bilolycka och i två andra separata incidenter i östra och södra delarna av landet dog ytterligare två soldater. Samtidigt har det förekommit en självmordsattack i Kandahar, talibanledaren Mullah Omars gamla hemstad och ett traditionellt starkt talibanfäste, där minst elva civila skall ha skadats. I nordöstra Afghanistan sårades också civila i samband med en attack mot en Nato-kolonn.

Tyvärr var detta en dag i raden i Afghanistan med våldsdåd och självmordsattacker som skördar civila och militära offer. Fredsjirgan vittnade med all önskvärd tydlighet om den stora krigströtthet som råder i landet och var det något som dessa delegater med vitt skilda etniska, religiösa och kulturella bakgrunder kunde enas om så var det att Afghanistan nu behöver fred mer än allt annat.

One Response to Fredsjirgans första resultat – genomgång av fängslade talibaner i Afghanistan

  1. […] Grundidén om att försöka integrera talibaner på lägre nivå lanserades tidigare i år på en fredsjirga och möttes med försiktigt positiva kommentarer i alla fall internationellt. Det finns tecken som […]


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(geoiphits.class.php) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/share/php:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.9.11/bin-q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt:/usr/lib/php:/usr/php56/bin/) in /data/a/d/ad61b7a4-72d1-4739-9741-367f691592f5/forumeurasien.org/public_html/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37