Karta över Afghanistan

I samband med ett försvarsministermöte på Natohögkvarteret i Bryssel uttalade sig Stanley McChrystal, befälhavaren för de internationella styrkorna, ISAF (International Security Assistance Force) om de förestående operationerna i Kandaharprovinsen i Afghanistan. Behovet av att ha ett starkt lokalt stöd innan några operationer inleds betonas nu av såväl ISAF som president Karzai. Operationerna kommer därför att försenas eftersom det önskade lokala stödet saknas, se VG. Det tycks därmed som den konsultation mellan Nato och lokala ledare som hölls i april får konsekvenser för de militära operationerna i området. Det har tidigare antagits att offensiven i Kandahar skulle inledas under sommaren men general McChrystal angav inga tidsramar.

Talibanerna verkar också ha begått två allvarliga misstag under de senaste dagarna som kraftigt kan undergräva det lokala stödet. Det första handlar om ännu obekräftade uppgifter att en sjuårig pojke skulle ha avrättats som spion, se VG. President Karzai har kraftigt fördömt dådet som inhumant och ett brott mot mänskligheten. Det andra misstaget var den bomb som sprängdes av en självmordsbombare igår kväll i Arghandab i Kandaharprovinsen på en bröllopsfest då 40 människor dog och över 70 människor skadades, se VG och SvD. Talibanerna har förnekat all inblandning i dåden.

Kandahar har stor symbolisk betydelse för talibanerna och de kommer inte att ge upp provinsen utan strid. Det var här rörelsen firade sin första segrar och det var från Kandahar som ledaren för talibanerna, Mullah Omar, ledde Afghanistan under talibanstyret 1996-2001. Mullah Omar valde att inte flytta till Kabul och även al-Qaidaledaren Usama Bin Ladin skaffade hus i Kandahar. Den afghanska regeringen kontrollerar med de internationella styrkornas hjälp städer och större byar samt Kandahars flygplats. På landsbygden är läget annorlunda och talibanrörelsen har ett starkt stöd, speciellt i de södra och östra delarna på gränsen till den pakistanska provinsen Baluchistan. Områdena på den pakistanska sidan befolkas av pashtuner som också har en betydande närvaro i den baluchiska huvudstaden Quetta.

De pashtunska delarna av den pakistanska provinsen Baluchistan antas vara ett av de viktigare gömställena för talibanrörelsen i Afghanistan. Här kan man träna och återhämta sig hos sina etniska bröder. Quetta är en av de städer där det ryktas att Mullah Omar och Usama Bin Ladin skulle uppehålla sig. Det påstås till och med att det finns något som ibland kallas Quettashuran (Quettarådet) som leder talibanernas operationer. Detta avvisas bestämt av den pakistanska regeringen i Islamabad. Talibanerna i Quetta är huvudsakligen aktiva i Afghanistan så det finns få incitament för den pakistanska militären att lägga resurser på operationer mot talibanerna i området, situationen är helt annorlunda i FATA (Federala stamområden), se tidigare inlägg, längre norrut.

I ljuset av den nya militärstrategi som syftar till att i än högre grad undvika civila offer och att ha de afghanska stamledarna med sig är det naturligt att operationerna går långsammare. Ett problem i sammanhanget är att president Barack Obama sagt att de amerikanska styrkorna skall minska från juli 2011 och det därför kan finnas ett incitament att försöka förhala kampanjerna för de pashtunska ledare som tycker sämre om utländska trupper än talibaner. Något som säkert ter sig som ett val mellan pest och kolera för många ledare. Det är dessa ledare som den afghanska regeringen måste vinna över om kampen mot talibanerna skall bli framgångsrik.

One Response to Offensiven i Kandahar uppskjuten – Nato söker stöd på talibanernas hemmaplan

  1. […] General McChrystal har också fått stöd från Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen som sagt att det ”bara rör sig om en intervju”. Viktigare är troligen det stöd som McChrystal har i Afghanistan. President Karzai har sagt att McChrystal är den bäste befälhavaren USA skickat till Afghanistan de senaste nio åren. McChrystal har också infört nya riktlinjer där han försökt minimera antalet civila offer. Detta medför å andra sidan en risk för att de militära förlusterna ökar. McChrystal är också mycket tveksam till att börja dra tillbaka amerikanska styrkor redan i juli 2011. Han menar uppenbarligen att längre tid behövs. I ett annat sammanhang har han också uttalat sig för att skjuta upp den planerade offensiven i Kandaharprovinsen för att skapa större stöd hos lokala grupper i området, se tidigare inlägg. […]


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(geoiphits.class.php) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/share/php:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.9.11/bin-q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt:/usr/lib/php:/usr/php56/bin/) in /data/a/d/ad61b7a4-72d1-4739-9741-367f691592f5/forumeurasien.org/public_html/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37