Karta över Afghanistan

Karta över Afghanistan

Två medarbetare till den afghanske presidentkandidaten Abdullah Abdullah sköts lördagen den 1 februari ihjäl i Herat i nordvästra Afghanistan, rapporterar SvD och Aftonbladet. En talesman för presidentkandidaten, Fazel Sangcharak, bekräftar att två valarbetare skjutits ihjäl när de lämnade kampanjkontoret. En av de skjutna, Dr. Harndard, var tilltänkt som ledare för Abdullahs kampanj i Herat. Enligt Fazel Sangcharak leder detta till frågor om säkerhetsstyrkorna är oförmögna att garantera säkerheten eller om de inte tar sin uppgift på allvar, BBC. Valkampanjen inför presidentvalet den 5 april 2014 startar officiellt söndagen den 2 februari 2014.

Abdullah Abdullah framstår som en av de ledande kandidaterna inför det afghanska presidentvalet i april 2014. Han grundade 2010 en oppositionsrörelse mot president Karzai och idag har Afghanistans nationella koalition (National Coalition of Afghanistan) ett brett stöd bland många olika partier och enskilda parlamentsledamöter i Wolesi jirga (underhuset). Han föddes 1960 i Kandahar och har en pashtunsk far och en tadzjikisk mor och utbildade sig till läkare i Kabul. Abdullah Abdullah var den främste utmanaren till Hamid Karzai i presidentvalet 2009 men drog sig efter olika turer ur den andra valomgången. Efter talibanregimens fall tjänstgjorde Abdullah som Afghanistans utrikesminister 2001-2005. Tidigare under den sovjetiska ockupationen och inbördeskriget arbetade han bland annat som läkare vid ett flyktingläger i Peshawar och senare som rådgivare och livvakt åt Ahmad Shah Massoud, ledaren för den Norra alliansen som mördades i september 2001.

I en intervju i The Hindu berättar Abdullah Abdullah om sina betänkligheter inför presidentvalet. Han nämner då säkerheten, tidtabellen och avsaknaden av institutionella reformer i valadministrationen som orosmoment. Han kritiserar också president Karzai för att ännu inte ha undertecknat det ömsesidiga säkerhetsavtalet (Bilateral Security Agreement, BSA) med USA. Avtalet skulle reglera och garantera en fortsatt amerikansk truppnärvaro under tio år. Att avtalet fördröjts skapar enligt Abdullah onödig osäkerhet i Afghanistan. Han konstaterar också att det kommer att bli omöjligt att hinna nå en fredsöverenskommelse med talibanerna och att säkerhetsläget ändrar sig hela tiden. Han hoppas ändå att säkerhetsstyrkorna och det afghanska folket skall lyckas hålla situationen under kontroll så att valet kan genomföras framgångsrikt.


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(geoiphits.class.php) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/share/php:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.9.11/bin-q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt:/usr/lib/php:/usr/php56/bin/) in /data/a/d/ad61b7a4-72d1-4739-9741-367f691592f5/forumeurasien.org/public_html/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37