Kazakstans flagga

Söndagen den 3 april 2011 hålls ett tidigarelagt presidentval i Kazakstan. Valet har föregåtts av en del närmast bisarra turer som bland annat innefattat ett förslag om att hålla en folkomröstning och göra Nazarbajev till president i alla fall fram till 2020 och därmed hoppa över de planerade presidentvalen 2012 och 2017. En namninsamling, som påstås ha samlat över 5 miljoner underskrifter, genomfördes till stöd för detta förslag. Det kazakiska parlamentet, som endast består av ledamöter från presidentens eget parti, Nur Otan (lysande moderlandet), godkände förslaget om folkomröstning. Förslaget beskrevs av bland annat EU som ett bakslag för demokratin. President Nazarbajev valde i början av januari i år att lägga in sitt veto mot förslaget. Slutresultatet blev istället att det ordinarie presidentvalet flyttadess fram cirka 18 månader.

Den självskrivne vinnaren i valet är den sittande presidenten Nursultan Nazarbajev. Nazarbajev har lett Kazakstan sedan självständigheten 1991. Förutom president  Nazarbajev, som nominerats av sitt eget parti, Nur Otan, ställer tre kandidater med mycket små chanser upp. De är Jambyl (Zhambyl) Akhmetbekov, ledare för det kazakiska kommunistpartiet, Mäls (Mels) Jeleusizov (Eleusizov, Yeleusizov) som leder miljöorganisationen Tabighat (Tabigat) och senator Gani Kasymov (Qasymov) som är ledare för patriotpartiet. Mäls Jeleusizov ställde upp i presidenvalet 2005 och fick mindre än 1 % av rösterna. Detsamma gällde den kandidat, Jerassyl Abylkassymov, som det kazakiska kommunistpartiet då ställde upp med. President Nazarbajev fick drygt 91 % av rösterna 2005  där den tandlösa tvåan Jamarkhan Tujaqbaj (Tuyakbay) fick knappt 7 %.  Gani Kasymov är en nationalistisk politiker som bland annat hotat politiska motståndare och slängt vatten på TV-personligheter. Han har ibland liknats vid den ryske nationalistiske politikern Vladimir Zjirinovskij för sitt smått excentriska beteende. Kasymov deltog i presidentvalet 1999 och fick då knappt 5 % av rösterna.

Kraven för att få ställa upp i presidentvalet är att en kandidat klarat det kazakiska språktestet, samlat in 91 000 underskrifter från väljare jämnt fördelade över landet och deponerat 800 000 kazakiska tenge, drygt 30 000 kronor, hos den centrala valkommissionen. Det senaste presidentvalet hölls den 4 december 2005 och nästa ordinarie val var planerat till slutet av 2012. Efter en författningsändring från 2007 har mandatperioden förkortats från 7 till 5 år och en kandidat får sitta maximalt två perioder. President Nursultan Nazarbajev, som fått titeln nationens ledare, är undantagen från denna lagparagraf och kan omväljas så många gånger han önskar. Valkampanjen pågår mellan 3 mars och 1 april 2011. Den begränsade opposition som finns i Kazakstan har valt att bojkotta valet och beskrivit det som en iscensatt promenadseger för Nazarbajev.

One Response to Fyra kandidater i presidentvalet i Kazakstan

  1. […] för patriotpartiet, Gani Kasymov. Valkampanjen pågår mellan den 3 mars och 1 april 2011. För mer information. Bookmark on DeliciousDigg this postRecommend on Facebookshare via RedditShare with StumblersTweet […]