När jag hösten 2006 landade på Sjeremetevo flygplats utanför Moskva hade jag i ärlighetens namn aldrig smakat en droppe Georgiskt vin. Inte heller var jag medveten om de höga tongångarna från Rospotrebnadzor (Ryska konsumentskyddsmyndigheten som på klassiskt Sovjetiskt manér förkortats till en rad konsonanter som bara en äkta ungkommunist kan uttala korrekt) som tidigare samma år utmynnat i ryskt importembargo av Georgiska och Moldaviska viner. Vad jag dock smärtsamt snart blev varse om var hur svårt det var att få tag i ett gott och prisvärt vin i matbutikerna runt universitetet.
Georgisk vinkultur är en av världens äldsta, och arkeologer har hittat fynd från vintillverkning som dateras till 6000 år före Kristus på nuvarande Georgiskt territorium. Enligt uråldrig tradition macereras druvorna i stora lerkärl nedgrävda i jorden. Macerationsprocessen är ofta längre än vad som är brukligt för till exempel franska och spanska viner, vilket ger vinerna en mycket djup och aromrik smak med framträdande tanniner. Georgiska viner var mycket populära i Sovjetunionen och det var nog flera vinälskare som saknade de goda vinerna i Ryssland efter importstoppet 2006.
Trots att den officiella anledningen från myndigheternas sida var förekomsten av bekämpningsmedel och tungmetaller i vinerna behöver man inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att sätta importstoppet i en större politisk kontext. Redan efter den så kallade Rosenrevolutionen 2003 försämrades relationen mellan Ryssland och Georgien avsevärt då Georgien under dåvarande presidenten Micheil Saakasjvili sökte stärka banden med NATO. Handelsstoppet blev också ett hårt slag mot den georgiska vinindustrin då rysk import stod för så mycket som 80-90 procent av vinexporten 2005. Att företrädare för ryska myndigheter dessutom skändade en tusenårig tradition sågs inte heller med blida ögon av georgierna som många ser vintillverkningen som en stor källa till nationell stolthet.
Sedan Bidzina Ivanisjvilis valseger förra hösten har dock relationerna mellan Ryssland och Georgien tinat avsevärt och i februari i år gick Gennadij Onisjtjenko, chefen för ryska konsumentskyddsmyndigheten ut med att importen av georgiska viner kan återupptas redan nu i vår. I början av mars i år godkändes också 36 vintillverkare och 4 producenter av mineralvatten av den ryska myndigheten. För en vecka sedan godkände också ryska myndigheter import av det kända georgiska mineralvattenmärket Borjomi. Relationerna mellan Georgien och Ryssland är dock långt ifrån okomplicerade och mars månad har präglats av bittra utspel där båda sidor av konflikten hävdat byråkratiska hinder för fortskridande av processen.
Frågan är inte bara om länderna lyckas reparera relationerna och ryska myndigheter de facto kommer häva handelsembargot emot georgiska drycker. Även om Georgien lyckas återinföra exporten till Ryssland möts producenterna av hög konkurrens och en marknad som utvecklats snabbt de senaste åren. Med snabbt skiftande kundpreferenser och en försvagad sovjetnostalgi är det tveksamt om man kan nå upp till de nivåer på 9% av importen som rapporterades året innan embargots införande. Den ryska vinmarknaden bedöms även som mycket intressant för internationella aktörer då vinkonsumtionen enligt siffror från International Wine and Spirits Research (IWSR) bedöms öka med nästan 18% till 2016 (detta trots en betydligt blygsammare historisk försäljningsökning på 2% mellan 2007 och 2013, men vem är jag att ifrågasätta experterna). Hur stor del av den växande kakan Georgien kan knipa är alltså frågan. Om det från en PR-synpunkt kan det hjälpa att den fortfarande mycket populära Vladimir Putin ofrivilligen hamnade i medierna för sin konsumtion av georgisk Coca-Cola återstår alltså att se.
Detta har hänt:
- 21 mars, 2006, Ryssland förbjuder import av georgiska frukter och grönsaker. Förbudet verkar dock inte gälla produkter från Abchazien och Syd Ossetien.
- 27 mars, 2006, Ryssland förbjuder import av georgiskt vin och mineralvatten.
- 6 mars 2013, Rospotrebnadzor godkänner 36 vintillverkare och två mineralvattenproducenter för export till Ryssland.
- 13 mars 2013, Georgian Wine Agency anklagar ryska myndigheter för att uppehålla testning av vinerna genom att inte utfärda visum till företagsrepresentanter.
- 14 mars 2013, En coca-cola burk tillverkad i Georgien upptäcks i president Vladimir Putins pressrum och skickas omedelbart till testning hos Gennadij Onisjtjenko. Temur Chkonia, grundare av Coca-Cola Bottlers Georgia hävdar snart att detta inte alls är något misstag utan att presidenten föredrar georgisk cola på grund av dess överlägsna smak.
- 18 mars 2013, Rospotrebnadzor skjuter upp inspektionen av Georgiska viner då Georgien enligt myndigheten inte upprättat erforderliga dokument.
- 2 april 2013, georgiska myndigheter rapporterar att förhandlingarna med Rosselchoznadzor (ryska jordbruksmyndigheten) gått framåt och att Georgien efter utlovade regleringar på jordbruksområdet även kan få återuppta exporten av frukt och grönt till grannarna i norr.
- 11 april 2013, Ryska myndigheter godkänner import av det georgiska mineralvattenmärket Borjomi.
För den som vill avnjuta ett georgiskt vin eller kanske göra oberoende tester för pesticider hemma finns det flera fina viner att välja på i Systembolagets beställningssortiment. För den rådville kan jag personligen rekommendera Pheasant’s Tears som jag tycker smakar finfint.
Intressant. Idag kom också en artikel som uppmärksammar hur mycket både vinmarknaden i Ryssland och produktionen i Georgien har förändrats sedan 2006.Läs mer…
De första flaskorna har passerat gränskontrollen:
http://www.rferl.org/content/russia-georgia-wine-returns/25017834.html (engelska)
http://izvestia.ru/news/550659 (ryska)