Bisjkek, Forum Eurasien

Gennadij Pavljuk, Bisjkek

Igår invigdes ett minnesmärke över journalisten Gennadij Pavljuk, kirgizistansk journalist av rysk härkomst, som hittades bunden till ben och armar i Kazakstans största stad Almaty i december 2009. Det visade sig att han kastats ut från ett fönster på sjätte våningen. Han avled några dagar senare av sina skador.

Pavljuk skrev för flera tidningar och grundade tidningen Den vita ångbåten (namnet baseras på en bok av Kirgizistans kände författare Tjingiz Ajtmatov). I det repressiva klimatet mot journalister, som tilltog under Kurmanbek Bakijevs sista år tills denne tvingades från landet i ett blodigt uppror den 7 april i år, var Pavljuk en orädd röst, trots att han tvingades skriva under pseudonym. (Se Forum Eurasiens tidigare artikel om den tilltagande pressofriheten i Bakijevs Kirgizistan – skriven två dagar före upproret).

Pavljuk var också engagerad i oppositionspartiet Ata Meken – som förväntas komma in i parlamentet i valet i morgon – och träffade partiledaren Omurbek Tekebajev just innan avresan till Almaty den ödesdigra dagen i december.

Idag är situationen vad gäller press- och yttrandefriheten i Kirgizistan mycket annorlunda än för bara ett drygt halvår sedan. Att det över huvud taget fanns en informerad opposition som kunde ta över efter händelserna i april har vi att tacka de journalister som trotsade det hårdnande klimatet för. För Gennadij Pavljuk blev priset det högsta.

Kazakiska myndigheter rapporterade nu i veckan att man arresterat två misstänkta för mordet.

Mer om Pavljuk: Kalle Kniivilä och Andreas Hedfors.