Natten har lagt sig. Kirgizistan kan börja sammanfatta ett av sina mest händelserika dygn. Premiärminister Danijar Usenov har lämnat in sitt avsked, vilket autmatiskt innebär att hela ministären avgår. President Bakijev har flytt huvudstaden, men än så länge inte officiellt avsagt sig makten. Enligt oppositionen kan han ha landat i Osj i södra delen av landet, som under de två senaste dagarna varit nästan oroväckande tyst. Nationella Säkerhetstjänsten, arvtagare till KGB, har också tagits över av oppositionsledare. Det verkar som om Kirgizistan får sin andra lyckosamma revolution.

Men priset blir högt. Under ”tulpanrevolutionens” förlopp för fem år sedan omkom en handfull människor, enligt preliminära siffror har nu 47 personer mist livet bara i Bisjkek, bara under en dag. ”Ingen segerns dag”, som ferghana.ru skriver, ”dödade och svårt skadade människor, på stadens gator driver aggressiva, fulla folkhopar, plundrare som rånar butikerna”.

Oppositionen har utnämnt socialdemokraternas gruppledare i parlamentet och före detta utrikesministern Roza Otunbajeva att leda en tillförordnad regering (DN, SvD). Övriga arresterade oppositionella har släppts ur häktet och nyhetssidor, som varit blockerade i landet sedan i början av mars, är tillgängliga igen. Befolkningen som lidit under greppet över yttrande- och mötesfrihet, den ökade kontrollen av oliktänkande och det eskalerade hotet om våld, uppskruvat under Bakijevs senaste veckor, kan antagligen börja andas ut.

Men det finns anledning att befara att det snabba och okontrollerade förloppet har gjort att oppositionen, till stora delar desarmerad under de senaste dagarna, knappast har fått tid att förbereda ett regeringsalternativ och upprätta en plan för omstrukturering. Otunbajeva sade dock i en utsändning:

”Makten är nu i händerna på folkregeringen. Ansvariga personer har utsetts och är redan i färd med att återställa situationen till det normala.”

Hur mycket som blir vid det normala lär börja visa sig i gryningen.


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(geoiphits.class.php) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/share/php:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.9.11/bin-q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt:/usr/lib/php:/usr/php56/bin/) in /data/a/d/ad61b7a4-72d1-4739-9741-367f691592f5/forumeurasien.org/public_html/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37