Redan några minuter efter offentliggörandet att riksdagen röstat för en motion (se förra inlägget för diskussion) om att rubricera händelserna vid sönderfallet av Ottomanska riket 1915 som folkmord, hade nyheten nått armeniska internetmedia via armenier i Sverige.

Turkiet kallade också direkt hem sin ambassadör i Sverige, Zergün Korutürk, som enligt Sydsvenskan/DN/GP/SvD pratade med turkiske utrikesministern Ahmet Davutoğlu redan i riksdagen. Även exempelvis danska Politiken rapporterar om händelsen. Korutürk kommenterar:

Allt kommer att gå tillbaka. Det här kommer att påverka våra bilaterala relationer drastiskt (…) Jag är mycket besviken och det är verkligen ledsamt att så goda relationer har blivit överskuggade. Det är en stor besvikelse.

Premiärminister Recep Tayyip Erdoğan meddelar redan på torsdagkvällen att han ställer in ett planerat besök 17 mars i Sverige.

Enligt Sveriges radio tog den turkiska oppositionen genast tillfället i akt och uppmanar regeringen att överge de protokoll om öppnande av gränser och diplomatiska förbindelser som undertecknades i fjol med Armenien. Oppositionen i båda länderna har sedan dess ständigt sökt anledningar att riva upp de historiska protokollen och ratificeringen verkar nu alltmer osannolik.

Turkiska Hürriyet har under dagen haft historien om Lars Vilks på sin internationella förstasida, men i den turkiska versionen är beslutet en huvudnyhet. Från premiärministerns sekretariat låter man meddela att man djupt beklagar beslutet.

2 Responses to Snabba och kraftiga reaktioner på riksdagens folkmordsbeslut

 1. Peder Rosenblom skriver:

  Riksdagen har aldrig röstat om något annat folkmord så det hela är mycket märkligt. (Det första folkmordet riksdagen borde rösta om borde i så fall rimligen vara om nazitysklands folkmord på judarna under andra världkriget.)

  Vad som är sant eller inte sant har inget med politik att göra. Det avgörs av forskare, historiker och experter. Riksdagen röstar heller inte om huruvida det pågår en global uppvärmning eller inte. Inte heller om huruvida inflationen under det gångna året var X eller Y procent eller om det är farligt att tala i mobiltelefon när man kör bil eller inte. Något dyligt har såvitt jag vet aldrig tidigare hänt i svensk parlamentarism. Detta är ett grovt missbrukande av vad riksdagen är till för och det är inte förenligt med vad en demokrati bör syssla med. Kunskap avgörs av de som är experter. Politik använder man för att rösta om vad man ska göra med den kunskapen. Skillnaden är glasklar och fundemental. Politisering av historien är något diktaturer brukar syssla med.

  Om man hade haft omröstning om ett visst agerande mot Turkiet efter konstaterat faktum av experter om folkmord så vore det OK, men kan kan inte använda riksdagen till att ta beslut om huruvida det var ett folkmord eller inte. Riksdagen är inte någon vetenskaplig institution. Skandal och möjligen t.o.m. ett brott mot grundlagen. Jag hoppas att detta tas upp i konstitutionsutskottet för prövning och att omröstningen ogiltigförklaras. Sveriges anseende som demokrati har redan skadats. Ju förr man river upp detta och inför rutiner för att något liknande aldrig mer kan hända i Sveriges riksdag, desto bättre.

 2. Historiker skriver:

  När blir det en folkomröstning om förinelsen ägt rum?
  En sådan viktig fråga bör riksdagen lämna över till folket att besluta om, eller kan vanligt folk inte historia?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *