Flera nyhetsmedier rapporterar om mordet på ledaren för Dagestans Chasavjurt-region i söndags. Poliskällor skall ha uppgett till RIA Novosti att Alimsultan Alchamatov sköts ner med kalasjnikov av ännu oidentifierade gärningsmän i ett område i södra Moskva. Reuters och Interfax skriver också att Alim-Sultan Atujev, som arbetade med brottsutredningar inom inrikesministeriet, sköts ner i Dagestan samma dag.

Det sker bara ett par dagar efter det att premiärminister Putin träffade Dagestans president Muchu Aliev och talade om hur den tid då laglösheten regerade i Dagestan för ett tiotal år sedan nu var historia (ITAR-TASS).

Ofta skylls våldsamheter mot myndigheterna i Dagestan från officiellt håll på islamistisk aktivitet, men det finns också andra möjliga förklaringar. Enligt en rapport (pdf) från Swisspeace har Alchamatovs egna styrkor varit inblandade i räder mot lezginer, en av de många etniska grupperna i Dagestan (Alchamatov var själv kumyk). Han har utsatts för flera tidigare mordförsök.

Chasavjurt i bergsområdena nära gränsen mot Tjetjenien är annars känt som platsen där avtalet om eldupphör skrevs under mellan Aleksander Lebed och Aslan Maschadov, det avtal som satte punkt för första Tjetjenienkriget 1996.

I dagarna är det också tio år sedan Ryssland beslutade om ökade befogenheter för antiterroroperationer i Norra Kaukasus, startskottet för det andra Tjetjenienkriget. Den 1 oktober 1999 ogiltigförklarade Putin, då nyss utnämnd till premiärminister, Maschadovs regering och ett par dagar senare rullade ryska tanks åter in i Tjetjenien. Det skulle sedan dröja till i april 2009 innan myndigheterna officiellt förklarade antiterroroperationen avslutad.

Men sedan i april tyder allt på att våldet har stegrats och i skrivande  stund rapporteras om dödliga incidenter med politisk anknytning ungefär varannan dag från framför allt Dagestan och Tjetjeniens grannrepublik Ingusjien.

I Kreml blir man återigen påmind om Chasavjurt.

Taggar →