Vad ska man tro om den senaste tidens våldsamma incidenter i Ferganadalen? Området, som delas mellan Uzbekistan, Kirgizistan och Tadzjikistan, har länge varit känt för islamistisk aktivism. Efter massakern i Andizjan 2005, när den uzbekiska armén sköt ihjäl ett sort antal demonstranter (troligen flera hundra, men inga säkra siffror har hittills fastställts) var området i flera år besparat från allvarliga våldsamheter. Under året har det dock inträffat både självmordsbombningar och skottlossning mellan polis och vad som antas vara islamistiska aktivister.

Våldet är inte heller begränsat till Ferganadalen. I augusti inträffade en skottlossning i huvudstaden Tasjkent där både poliser och civila dödades. Enligt uzbekiska myndigheter var det en konfrontation med terrorister från Uzbekistans islamiska rörelse, internationellt känd under namnet Islamic Movement of Uzbekistan (IMU) Det bör dock påpekas att uppgifter från de uzbekiska myndigheterna i allmänhet ska tas med en rejäl skopa salt.

IMU:s ledarskikt sökte sig redan i början av 1990-talet till Afghanistan för att kämpa sida vid sida med talibanerna och gruppen antogs länge vara mer eller mindre utraderad av de amerikanska krigsinsatserna där. Men på senare tid har namnet IMU dykt upp allt oftare i samband med våldsamheter även i Afghanistan. På den amerikanska Registan-bloggen, som är inriktad på Centralasien, förekom uppgifter i början av sommaren om att IMU skulle ligga bakom en motståndsvåg i den nordliga Jawzjan-provinsen, med en stor uzbekisktalande befolkningsgrupp.

Det har spekulerats i att oroligheterna också i Ferganadalen kan tillskrivas gerillakämpar med ursprung i de forna sovjetrepublikerna i Centralasien som börjat återvända hem p. g. a. den offensiv Pakistans armé inledde i våras i de så kallade stamterritorierna nära gränsen till Afghanistan. Den pakistanska tidningen Daily Times rapporterade den 13/9 att mer än 5000 uzbekiska gerillakämpar, medlemmar i IMU, gömmer sig på den pakistanska sidan i Waziristan. Tidigare har det oftast talats om några hundra.

Den centralasiatiska nyhetssajten Fergana.ru följde upp dessa uppgifter med en artikel den 18/9 och en intervju med den pakistanske senatsledamoten Muhammad IbrahimKhan. Han säger där att Uzbekerna från IMU utgör den största av de utländska gerillagrupper som är verksamma i Pakistans stamterritorier. Han påstår sig också ha bevis för att medlemmar i organisationen frekvent rör sig fram och tillbaka mellan Pakistan och Uzbekistan, och då utger sig för att vara affärsmän.

När IMU bildades i början av 1990-talet i den uzbekiska delen av Ferganadalen fungerade den från början som en sorts medborgargarde bestående av ungdomar som inspirerats av radikala islamistiska idéer. Snart började de ställa krav på regeringen med målet att göra Uzbekistan till en islamisk stat. Men även om en del av medlemmarna hade militära erfarenheter från Sovjetunionens krig i Afghanistan på 1980-talet – och därefter så att säga bytt sida – så var IMU på den tiden knappast en välorganiserad militär styrka som på allvar kunde hota den uzbekiska staten. Nu, efter år av krig i Afghanistan och de pakistanska gränsterritorierna, ser de ut att ha formats till en regelrätt gerillastyrka.

Om IMU från början främst riktade sig mot den uzbekiska staten tycks målet nu vara ett centralasiatiskt kalifat som inte erkänner nuvarande nationsgränser. Men hur realistiskt är det då att man faktiskt kan hota de centralasiatiska staterna? Karimov-regimen tycks sitta säkrare än någonsin, men den är samtidigt extremt paranoid. Risken är stor att de värsta våldsamheterna kommer i form av regimens motattacker. Vanliga fromma muslimer i Ferganadalen utsätts redan för extrema förföljelser. Den mest påtagliga risken efter den senaste tidens händelser är att dessa förföljelser förvärras ytterligare.

Taggar → 

4 Responses to Uzbekiska gerillakämpar – ett hot mot Karimov-regimen?

  1. Johan Fresk skriver:

    Denna ökade verksamhet från IMU:s sida är mycket tankeväckande och det förefaller inte orimligt att anta att den ökade aktiviteten i främst Uzbekistan kan ha sin förklaring i att organisationen trängs i Pakistan. Det har tidigare förkommit uppgifter om betydande motsättningar mellan talibanerna och lokalbefolkningen i det som brukar kallas FATA (Federally Administered Tribal Areas) i Pakistan. I ljuset av den pakistanska arméns offensiv mot talibanerna i området kan man anta att IMU söker nya jaktmarker. Det finns som alltid stora problem med att klassificera en organisation som IMU. Hur mycket är religiös övertygelse och hur mycket är ren gangsterverksamhet i form av främst narkotikasmuggling. För egen del undrar jag om IMU för närvarande har så mycket att hämta i Uzbekistan där Karimovregimen fortfarande har betydande maktresurser till sitt förfogande. Jag tror, likt författaren, också att vi får se en ökade förföljelse av fromma muslimer i området. Det finns kanske större ”potential” för en organisation som IMU i Kirgizistan där centralmakten är i en betydligt svagare position, speciellt i de södra delarna av landet.

  2. […] för Islamic Movement of Uzbekistan (se tidigare post) Tohir Yo‘ldoshev, (eller Yo‘ldosh, som han hetat på senare år efter att ha tagit bort den […]

  3. […] måndags började uppgiften spridas att ledaren för Islamic Movement of Uzbekistan (IMU) (se tidigare post) Tohir Yo‘ldosh hade dött i sviterna av en amerikansk missilattack i den pakistanska […]

  4. […] i en USA-ledd raketattack i Pakistanska Waziristan i augusti. (Se tidigare inlägg här, här och här.) Talesmän för IMU dementerade dock snabbt uppgiften och utlovade nya ljud- […]