I måndags började uppgiften spridas att ledaren för Islamic Movement of Uzbekistan (IMU) (se tidigare post) Tohir Yo‘ldosh hade dött i sviterna av en amerikansk missilattack i den pakistanska västprovinsen Waziristan den 27e augusti. Uppgifterna bekräftades i fredags av pakistanska säkerhetskällor för nyhetsbyrån Reuters. Som jag påpekade i gårdagens post har dock tidigare rykten om hans död visat sig betydligt överdrivna.

Nu dementeras åter uppgiften om Yo‘ldoshs död i ett e-postmeddelande till Radio ozodlik från en talesman för IMU. Meddelandet ska också ha innehållit ett nytaget foto och en ljudinspelning som sägs återge Yo‘ldoshs tal på ett möte med organisationens beslutsförsamling. Enligt talesmannen är IMU starkare än någonsin och kämpar nu på två fronter – i Pakistan och i Afghanistan. Vidare är det ”under ledarens värdighet” att ägna sig åt att motbevisa de rykten som sprids. Snart utlovas dock nya framträdanden där Yo‘ldosh kommer att uttala sig om viktigare frågor.

Har Tohir Yo‘ldosh alltså lurat döden återigen? Det blir intressant att se om det dyker upp några nya videoinspelningar. Om det visar sig att ryktet om hans död var falskt också denna gång kan man verkligen börja fråga sig vem det är som sprider dessa rykten – och varför? Är det så att ”kriget mot terrorismen” behöver dessa symboliska segrar för att hålla modet uppe hos soldaterna? Eller är det IMU själva som vill skapa en bild av sin ledare som en gäckande fantom och därigenom stärka sitt eget ”varumärke”?

One Response to Följetongen fortsätter. IMU-ledarens död dementeras igen.

  1. […] dödats i en USA-ledd raketattack i Pakistanska Waziristan i augusti. (Se tidigare inlägg här, här och här.) Talesmän för IMU dementerade dock snabbt uppgiften och utlovade nya ljud- […]