Onsdagen den 30 juni 2010 godkändes som väntat David Petraeus som befälhavare för de amerikanska och internationella styrkorna av USA:s Senat, se DN. Röstsiffrorna blev 90-0 och som Petraeus stöddes av såväl demokrater som republikaner. Förhoppningen i Kongressen och Vita Huset är nu att David Petraeus skall vända kriget i Afghanistan åt president Barack Obama på samma sätt som han vände kriget i Irak åt president George Bush. David Petraeus är nu på väg till Bryssel för att informera USA:s allierade i Nato innan han flyger till Afghanistan för att tillträda sin nya tjänst. David Petraeus ersätter Stanley McChrystal som avskedades efter bland annat frispråkiga uttalanden i tidskriften Rolling Stone. USA har i dagsläget närmare 100 000 soldater och Nato 40 000 man på plats i Afghanistan.

I USA har under senare tid en debatt blossat upp om korruptionen i Afghanistan efter en artikel i Wall Street Journal som gjorde gällande att betydande belopp som skulle gått till hjälparbetet i Afghanistan har flugits ut ur landet i resväskor från flygplatsen i Kabul och sedan hamnat på olika höga afghanska tjänstemäns konton utomlands. I ett beslut på onsdagen röstade medlemmar i Kongressen att att stoppa utbetalningar av 4 miljarder dollar i u-hjälp till Afghanistan tills vidare. Krav har samtidigt rests på en revision av hur biståndspengarna har använts. Humanitärt bistånd påverkas inte av beslutet men en lång rad satsningar på infrastruktur kan bli försenade, bland annat uppbyggandet av elsystemet i Kandahar. I ett separat lagförslag kommer Kongressen ta ställning till den militära budgeten för den amerikanska insatsen i USA. President Obama har begärt 33 miljarder dollar för att bland annat finansiera truppökningen med 30 000 man i Afghanistan.

Ytterligare ett exempel på problemen med den omfattande korruptionen kom torsdagen den 1 juli när norska Röda Korset meddelade att en del av det bistånd som getts för att bygga upp ambulansverksamheten i Afghanistan har försnillats. De två högsta cheferna skall ha förskingrat 720 000 kronor och tros nu ha lämnat landet. Trots påpekanden från norska myndigheter har inga åtgärder vidtagits av afghanska parter, se DN, VG och SvD. Det är denna ovilja att ta itu med korruptionsproblemen som många utländska biståndsgivare upplever som ytterst frustrerande. Afghanistans president Hamid Karzai har till och med i vissa sammanhang förnekat att Afghanistan skulle ha ett korruptionsproblem. Korruptionen i den afghanska armén och polisen blir en av David Petraeus stora utmaningar vid sidan av den rent militära insatsen i USA. Västerländska biståndsgivare måste tillsammans med Afghanistans regering börja tackla korruptionsproblematiken annars kommer viljan att hjälpa Afghanistan undermineras.