Medan Kazakstans ordförandeskap i OSSE närmar sig ökar turbulensen i landets politik. Idag föll domen på fyra års fängelse mot den korruptionsanklagade före detta miljöministern Nurlan Iskakov. Samtidigt har fyra oppositionspartier gått ut i ett gemensamt upprop där de kallar till landsomfattande protester nu på söndag den 18/10.

Omvärldens ögon riktas alltmer mot Kazakstan inför ordförandeskapet i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) under nästa år. Landet är det första av de forna sovjetstaterna att  tilldelas rollen som ordförande i världens största säkerhetsorganisation, (som trots namnet inte endast omfattar europeiska länder utan också Nordamerika och Centralasien). Valet av Kazakstan har inte varit okontroversiellt, och kritiker menar att Kazakstan inte lever upp till OSSE:s krav på demokrati och mänskliga rättigheter. Andra menar dock att ordförandeskapet kan ge utvecklingen i landet en skjuts i rätt riktning i och med den ökade internationella uppmärksamheten.

Hittills tycks dock regeringens auktoritära tendenser snarast ha förstärkts. Just nu behandlas ett förslag i landets parlament som går ut på att göra president Nursultan Nazabajev till president på livstid. Domen mot den framstående människorättskämpen Jevgenij Zjovtis i september har också väckt protester både inom och utanför landets gränser.

I det känsliga politiska läget, som förstärks av en omfattande ekonomisk kris, har tycks nu oppositionen ha börjat vädra morgonluft. Två av de viktigaste oppositionspartierna, Kazakstans demokratiska parti ”Azat” (”frihet”) och Landsomfattande socialdemokratiska partiet, (känt under den ryska förkortningen OSDP) har gått samman och bildat det nya partiet Azat OSDP, meddelar Eurasianet. Avsikten är att skapa ett tydligt och starkt alternativ till det styrande Nur Otan (ungefär ”Fäderneslandets ljus”) som idag innehar samtliga platser i parlamentet.

Tillsammans med ytterligare två oppositionspartier gick Azat och OSDP igår ut med ett upprop till landsomfattande protester på söndag den 18/10. Uppropet fokuserar på den ekonomiska krisen som slagit hårt mot en stor del av befolkningen. De pengar som avsatts för att stävja krisen har, menar man, hittills endast hamnat i de redan förmögnas fickor. Man kräver bland annat prisstopp på livsmedel och andra basvaror, en höjning av löner pensioner i nivå med inflationen samt ett stopp för de nedskärningar och uppsägningar som drabbar lönearbetare.

”Vi vill inte längre betala för maktens overksamhet med våra familjers hälsa och välfärd och med våra barns framtid. Det är slut med att stillatigande låta sig förnedras!” (min övers.), avslutas uppropet.

Är det en ny ”blomsterrevolution” på gång, eller kommer Nazabajev att lyckas försvara eller till och med stärka sin position? Regeringen vet att de har omvärldens ögon på sig och aktar sig antagligen för alltför repressiva motåtgärder. Tidigare har det ryktats om ett extrainsatt val i syfte att få in fler partier i parlamentet inför OSSE-ordförandeskapet. En sådan åtgärd förefaller mindre trolig nu när oppositionen visar sådan enighet.

3 Responses to Kazakstans opposition blåser till strid

  1. Henrik Hallgren skriver:

    Intressant att se hur det här utvecklas. Man kan också undra hur stort stöd en eventuell enad opposition med ett trovärdigt budskap kan få. I IRI:s senaste opinionsundersökning gjord i februari (http://www.iri.org/newsreleases/2009-03-31-Kazakhstan.asp) fick de tillfrågade svara på om de skulle stödja en hypotetisk oppositionsallians. Resultatet blev 17% ja, 27% nej, 33% kanske. Å andra sidan får regeringen dåliga betyg i flera frågor, speciellt vad gäller ekonomi och korruption. Över hälften (56%) tror att många eller majoriteten i landet är rädda för att öppet vädra sin politiska åsikter.

  2. […] Astana och i landets största stad, Almaty. Protesterna, som utlysts av fyra oppositionspartier* (se tidigare inlägg) riktade sig främst mot regeringens ekonomiska politik, men också mot statlig repression och […]

  3. […] om fördelningspolitik och trovärdiga åtgärder för att föra landet ur den ekonomiska krisen. (Se tidigare inlägg ) Nazarbajevs åtgärder mot krisen har hittills inte kommit folkflertalet till del, och nu är han […]