Börjar Uzbekistan ge vika för internationella påtryckningar angående barnarbetet i bomullsskörden? Under senare år har tvångsinkallningen av skolelever till den årliga bomullsskörden fått en del internationell uppmärksamhet. Ännu har systemet inte avskaffats, men nu rapporteras att den lokala administrationen i Fergana-provinsen har bestämt sig för att klara sig utan barnarbete i år.

Allt fler europeiska och amerikanska klädtillverkare bojkottar uzbekisk bomull, vilket sätter hård press på Uzbekistan, vars ekonomi är starkt beroende av bomullsexport. Förra året skrev president Islom Karimov under ILO:s konvention 138 mot barnarbete, och den inhemska lagstiftningen har anpassats till konventionens krav på 15 år som minimiålder för arbete. Trots det fortsätter barnarbetet även i år. I Surxondaryo-provinsen i södra delen av landet har omkring 90000 skolelever i årskurs 7, 8 och 9 skickats ut på fälten, och när som helst kan det bli de yngre elevernas tur, enligt uppgifter till Fergana.ru.

Det kan dock vara förändring på gång. Den 22/9 rapporterade Harakat.net, en nyhetssajt med koppling till det oppositionella partiet Birlik, att Fergana-provinsens regionala styre beslutat att inte använda skolelever i årets bomullsskörd utan låta undervisningen fortgå.

Det tycks fortfarande oklart om detta var ett lokalt beslut eller ett direktiv från regeringen. Kan det vara så att barnarbetet är på väg att successivt avskaffas? Utan tvångsarbete kan det bli svårt att hålla uppe lönsamheten i en produktion som kräver alltmer resurser i form av vatten och gödningsmedel till de utarmade jordarna, vilket är den främsta orsaken till Aralsjöns uttorkning. Men kanske har regeringen inte heller råd att fortsätta göra sig impopulär hos den uppväxande generationen.

Taggar → 

One Response to Minskat barnarbete i bomullsskörden

  1. […] alltsedan sovjettiden. Förra året nämnde jag på detta forum att det fanns rapporter som tydde på minskat barnarbete. Men i år syns inga sådana tecken. Under senare år har den internationella kritiken ökat, och […]